Jak se vypořádat s dluhy po smrti blízkého


Ztráta blízkého člověka je jedním z nejtěžších zážitků, kterým v našem životě čelíme. Pokud se k této ztrátě navíc přidají finanční problémy a dluhy, situace se stává ještě složitější. V tomto článku vám ukážeme, jak se vypořádat s dluhy po smrti blízkého.

Nejprve se vypořádejte s emocemi

Prvním krokem, ač to zní velmi obtížně, je alespoň částečné vypořádání se s vlastními emocemi. Ztráta blízkého může vyvolat smutek, vztek, vinu, stres. Všechno tohle jsou normální reakce. Ale teprve po zvládnutí prvotního otřesu se můžete s čistější hlavou pustit do řešení finanční otázky.

O svých pocitech především mluvte – s rodinou, přáteli, terapeutem. Vyhněte se v každém případě izolaci. Zůstaňte v kontaktu s lidmi, kteří vám mohou psychicky i fyzicky pomoci. Izolace totiž může prohloubit vaši bolest.

A jakmile z vás opadne prvotní šok, můžete se ponořit do řešení finanční situace, která po smrti vašeho blízkého nastala. Ve všem tom shonu však nezapomínejte především na sebe a svou vlastní finanční situaci.

První finanční kroky po ztrátě blízkého

Po ztrátě blízkého člověka se velmi záhy objeví nespočet finančních úkolů. Kdo má zaplatit složenky zesnulého? Kdo vyřeší jeho telefon a internet? Jak se vyřeší půjčka, třeba tato: https://proficredit.cz/pujcka-ihned? Najednou se na vás začne valit nespočet otázek a mnohdy málo odpovědí. Zachovejte klidnou hlavu a postupujte následovně.

Pokuste se nejprve získat kompletní přehled o finanční situaci zesnulého. Zkuste zjistit, kde všude má účty, kde dluží, jaké smlouvy uzavřel s finančními institucemi, jaký je jejich aktuální stav apod.

Poté si ověřte, kdo má přístup k jeho bankovním účtům. Budou to jenom ty osoby, které přesně určil za svého života a udělil jim výslovný souhlas. Pokud nic takového před jeho smrtí neproběhlo, bohužel je potřeba počkat až na notáře a vyřízení dědického řízení, pokud notář nestanoví jinak.

Je však zcela zásadní, abyste o úmrtí neprodleně finanční instituce informovali. Banky úmrtí zaevidují a zkontrolují, které trvalé příkazy mohou zastavit. Budou to jen ty, u kterých to předem zesnulý sám určil. Všechny ostatní platby budou nadále z účtu odcházet.

A tady se dostáváme k dalšímu důležitému bodu, na který je potřeba myslet. Na účtech totiž do vyřízení dědictví musí zůstat dostatek finančních prostředků, aby z nich banky stále mohly odesílat všechny trvalé příkazy a účty se nedostaly do minusu. Některé z plateb se navíc vážou na chod celé domácnosti, hypotéku, spotřebitelský úvěr apod. a jejich neplacením by se domácnost více a více zadlužovala.

Pokud jste zjistili, že měl zesnulý také dluhy, kontaktujte jeho věřitele a domluvte se na tom, jak se nyní bude postupovat. Věřitel vám může vyjít vstříc a nabídnout odklad splátek či jiné vhodné řešení, než se vyřídí dědické řízení. Rozhodně však nečekejte, že se situace vyřeší sama. Musíte být opravdu proaktivní. Věřitel se totiž sám od sebe o úmrtí vašeho blízkého jen tak nedozví a očekává tedy, že splátky budou stále chodit včas.

Další užitečné tipy před vyřízením dědictví

Ověřte si, zda si zesnulý za svého života uzavřel životní pojistku. Životní pojišťovně pak doložte úmrtní list a případně další dokumenty, které si vyžádá. Peníze z životní pojistky pro vás mohou být důležitou finanční injekcí, která může vyřešit spoustu problémů a případných dluhů.

Pamatujte i na převod či ukončení smluv s dodavateli energií. Nejlepší informace získáte na infolince daného poskytovatele služeb. K vyřízení obecně budete potřebovat úmrtní list.

Nemalou částku v rozpočtu může představovat placení paušálu za telefon zesnulého. V tomto případě naštěstí na vyřízení dědictví čekat nemusíte. Jakmile dostanete úřední dokument prokazující úmrtí, obraťte se na operátora a paušál jednoduše zrušte. Můžete tak sobě i dalším dědicům ušetřit nemalé peníze.

Jak dlouho trvá vyřízení dědického řízení

Po všem výše uvedeném si jistě pokládáte otázku, jak dlouho může trvat, než se dědické řízení vyřídí. Počítejte s tím, že se často jedná o několik měsíců, v některých případech to může trvat i rok. Po celou tuto dobu je tedy na vás, abyste zajistili dostatek peněžních prostředků na účtě zemřelého a hradili dluhy, které měl.

Pokud si nevíte rady a máte pocit, že se ve všem velmi utápíte, nebojte se oslovit právníka či finančního poradce. Jsou to odborníci, kteří vám s chladnou hlavou poradí, jak optimálně postupovat.

Obecně si však zapamatujte jednoduché pravidlo. Přijde-li zesnulému jakákoliv složenka, upomínka či významná listina, informujte odesílatele o úmrtí a domluvte se na dalším postupu. Neodkládejte řešení až na dobu, kdy bude ukončeno dědické řízení.

Jak naložit s dluhy zemřelého

Jakmile se bude dědické řízení chýlit ke konci, můžete se ocitnout před důležitým rozhodnutím ohledně dluhů zesnulého. Máte na výběr v podstatě jen z těchto možností:

Buď můžete dědictví jako celek přijmout, ale v tom případě na vás přejdou i dluhy zesnulého, a to buď v plné výši bez ohledu na výši majetku, nebo jejich poměrná část vzhledem k vašemu dědickému podílu, pokud jste uplatnili výhradu soupisu pozůstalosti.

Dědictví ale můžete také jako celek odmítnout.

Nemůžete pouze přijmout majetek zesnulého, a jeho dluhy odmítnout.

Zvažte tedy, zda majetek, který dědictvím nabydete, bude dostatečně hodnotný na to, abyste přijali i dluhy. Typickým příkladem, který řeší spousta lidí, je dědictví domu i s hypotékou. Nemůžete totiž zdědit jen dům a hypotéku odmítnout. Platí zde pravidlo všechno nebo nic. Buď přijmete dům i s hypotékou a tu také budete splácet, nebo nepřijmete vůbec nic.

Jedinou možností, jak uhradit dluhy pouze do výše nabytého dědictví, je výhrada soupisu pozůstalosti či seznam pozůstalostního majetku. Tento úkon vykoná na základě vaší žádosti notář, případně správce pozůstalosti. Myslete však na to, že se musí uvést opravdu všechen majetek. Pokud by tomu tak nebylo, musí dědic uhradit veškeré dluhy, a to i nad hodnotu majetku zesnulého.

I když je to nesmírně obtížné období, může vám nakonec proces řešení finanční otázky a dluhů zesnulého přinést do budoucna i něco pozitivního. Díky této události si totiž můžete uvědomit, jak důležité je myslet na své finance, jak je efektivně spravovat, mluvit o nich s rodinou a jak důležitá je i kvalitní životní pojistka.

Ztráta blízkého člověka a dluhy, které po něm mohou zůstat, jsou výzvy, kterým čelí mnoho lidí. Jedná se o složitý proces, který vyžaduje trpělivost a často i podporu ostatních. Hovořte o svých emocích, konzultujte své možnosti s odborníky a postupujte podle návodu, který jsme vám popsali výše. Ale především nezapomeňte, že v tom nejste sami.

Comments

Exit mobile version